Mesleki yeterlilik belgesi seviyeleri nedir diye düşünüyorsanız bilgi almak için bizlere 0549 495 01 43 iletişim numarasından ulaşabilirsiniz.
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca, yetki kapsamlarında yer alan ulusal yeterliliklerde tanımlanmış esaslara göre yürütülen ölçme değerlendirme faaliyetleri sonucunda başarılı olan bireyler için düzenlenen ve bireyin söz konusu ulusal yeterlilikte belirtilen bilgi, beceri ve yetkinlik gibi öğrenme kazanımlarına sahip olduğunu gösteren belgelerdir.
Bu belge, kişinin mesleğinde yeterli olduğunu gösterir. Bu belge düzenlenen bir sınav ile ilgili kişilere verilir. 2015 yılı sonrası tehlikeli ve çok tehlikeli bazı meslekleri icra edebilmek için zorunlu hale gelen bir tür sertifika denebilir. Bu belgeye sahip olabilmek için o alanda bilgili olmak ve bilgiyi yapılacak olan teorik ve uygulama sınavı ile kanıtlamak gerekir.
Bu belgenin bireyler ve aynı zamanda kurum için avantajları mevcuttur. Bireyler, bu belgeyi almaya hak kazandıklarında, ilgili iş yerine sahip oldukları, bilgi, beceri ve yetkinliği belirtebilirler. Ulusal Yeterlilikler yaygın öğrenmenin tanınmasına imkan vermektedir.. Böylece kişiler, iş açısından gelişimlerini, daha çeşitli yollarla sağlayabilmekte olup, aynı zamanda kariyer hareketliliğini desteklemiş olurlar.
Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ 25 Mayıs 2015 tarihli ve 29366 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Mesleki yeterlilik belgesi sayesinde kişiler, ilgili meslekte yeterli bilgi ve beceriye sahip olduklarını belgeleme şansına sahip olmaktadırlar. Bunu sağlayabilmek için, MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları görevlendirilmiştir. Bir meslekte mesleki yeterlilik belgesi almak isteyen kişiler, ilgili meslekte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşuna başvuru yaparlar. Yetkili belgelendirme kuruluşu kişinin başvurusunu uygun bulursa kişiyi değerlendirmeye tabi tutar. Bu değerlendirme çeşitli sınav türlerini içerebilmektedir. Değerlendirme sonucunda başarılı bulunan adaylar mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaktadırlar.
Bu sıralamalardaki her bir seviye belirli bir seviyede bilgi, beceri ve yetkinlik içermektedir. Genel olarak, seviye ne kadar artarsa, beklenen bilgi, beceri ve yetkinlikler de bu oranda artmaktadır. Örneğin, altıncı seviyedeki bir kişinin beşinci seviyedeki bir kişiden daha fazla bilgi, beceri ve yetkinliğe sahip olması beklenmektedir.
Her seviyenin özellikleri, bilgi, beceri ve o seviye için gerekli öğrenmenin sonucunda ortaya konması beklenen yetkinlikleri tanımlayan bir ” seviye tanımlayıcı ” ile tanımlanmaktadır.
Seviye belirlenirken; teorik ve pratik bilginin genişliği ve derinliği; kavramaya, yaratıcılığa ve pratiğe ilişkin becerilerin karmaşıklığı; entelektüel becerilerin karmaşıklığı; kişinin aldığı sorumluluğun miktarı; problem çözme ve/veya yaratıcılığın derecesi; ekip çalışması miktarı; liderlik ve hesap sorulabilirliğin kapsamı gibi ölçütler dikkate alınmaktadır.
Mesleki yeterlilik belgesi seviyeleri detaylı bilgi almak için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.